El verat és un peix blau, de carn llardosa i molt gustosa, que aporta una gran varietat de nutrients. Cal destacar el iode, la Vitamina B12, la B6 i la B3, que fan del verat un peix beneficiós pel nostre organisme en diversos aspectes:
El iode ajuda a regular el nostre nivell d’energia i el nivell de colesterol, i també a processar els hidrats de carboni, reforçar el cabell, la pell i les ungles. L’alt contingut de Vitamina B3 del verat, fa que sigui un aliment beneficiós pel sistema circulatori i també pot ajudar a reduïr el colesterol. És recomanable per combatre malalties com la diabetis o l’artritis.
L’abundància de Vitamina B6, el fa molt recomanable en casos de diabetis, depressió i asma. Ajuda a prevenir malalties cardíaques, fins i tot pot ajudar en la lluita contra el càncer. I també aporta una gran quantitat de Vitamina B12, molt beneficiosa durant l’embaràs o la lactància, i també en problemes estomacals.
Es troba regularment als mercats, i es comercialitza fresc, salat, sec, fumat, marinat o en conserves.
És de l’ordre Perciformes i familia Scombridae.
De cos allargat i arrodonit, completament cobert de petites escates. Musell punxegut. Color blau brillant al dors, amb una sèrie de línies fosques. Costats de to metàl·lic. Part inferior dels costats i ventre blanc, sense taques.
Pot medir entre 18 i 45 cm, eventualment fins a 50 cm, i pot pesar fins a 4 o 5 kg. La talla mínima legal de captura és de 18 cm.
El verat és d’hàbits alternatius, epipelàgic o mesodemersal, que es troba fins als 250 m de fondària. Espècie gregària, viu en moles d’individus de la mateixa talla, en aigües més profundes a l’hivern i més costaneres la resta de l’any. Pot barrejar-se amb individus d’altres espècies, com ara les sardines. Es reprodueix a l’hivern i principi de primavera en aigües poc profundes de la plataforma continental. S’alimenta d’invertebrats pelàgics, sobretot crustacis i de juvenils de sardina i seitó.
Es troba a tota la Mediterrània, incloent el mar Negre i a l’Atlàntic, de Noruega i la mar Bàltica fins al Marroc. També present a les illes Açores i Canàries.
La seva captura forma part de la pesca semiindustrial, de l’artesanal i l’esportiva, amb arts d’arrossegament, soltes, arts de platja, encerclament, línies de mà, curricà, palangres, tremall, i teranyina.