El seitó és un peix blau d’aigua salada que contenen 21,50 grams de proteïnes, no contenen carbohidrats, contenen 6 grams de greix per cada 100 grams i no contenen sucre, aportant 142 calories a la dieta. L’alt contingut de vitamina B3 del seitó, fa que sigui un aliment beneficiós per al sistema circulatori, i pot ajudar a reduir el colesterol, i a combatre malalties com la diabetis, l’artritis o el tinnitus. L’abundància de vitamina B6, també coneguda com piridoxina, fa que aquest aliment sigui molt recomanable en casos de diabetis, depressió i asma, i ajuda a prevenir malalties cardíaques, pot reduir els símptomes del túnel carpià i fins i tot pot ajudar en la lluita contra el càncer. A més d’aquestes propietats, el seitó contenen potassi.
Després de la sardina és l’espècie més capturada del litoral català. Es troba regularment als mercats, i es comercialitza fresc o salat.
És de l’ordre Clupeiformes i familia Engraulidae.
Cos allargat, lleugerament comprimit i de secció oval, sense carenes. Perfil del cap cònic amb el musell prominent. Ulls grossos sense parpelles adiposes. Boca ínfera i molt gran. Coloració del dors blau verdós amb els flancs platejats i el ventre blanquinós. Caudal vorejada de fosc. Sol medir entre 5 i 15 cm, com a màxim 20 cm, i pesa pocs grams. La talla mínima legal de captura és de 9 cm.
És una espècie pelàgica costera que a l’hivern se la troba entre els 100 i 180 m (capturada fins als 250 m). Entra a les llacunes i els estuaris on l’aigua és de baixa salinitat. Forma grans bancs migradors. S’alimenta d’organismes planctònics. De vida curta, no acostuma a superar els 3 anys. La talla de primera maduresa es troba als voltants de l’any de vida; la reproducció té lloc durant l’estiu i a principis de la tardor.
Es troba a tota la Mediterrània. A l’Atlàntic Oriental, d’Escandinàvia fins a Mauritània, incloses les illes Canàries.
La versatilitat del consum de la seva carn fa que sigui la principal espècie objectiu dels vaixells de la llum, amb arts d’encerclament. Ocasionalment, també es pesca amb arts d’arrossegament.