El bonítol és un peix blau, que destaca pel seu contingut en àcids grassos omega-3, un tipus de greix saludable que entre d’altres aspectes ajuda a rebaixar els nivells de colesterol alt, i a prevenir afeccions cardíaques i malalties de les articulacions. A més, ajuda a que la sang sigui més fluida i prevé la formació de trombos i coàguls.
També aporta interessants quantitats de vitamines del grup B (com la vitamina B2, B3, B9 i B12), a més de vitamines A i D; i minerals com el potassi, fòsfor, magnesi, ferro i iode. També hem de destacar la presència en quantitats interessants de proteïnes d’alt valor biològic.
És una carn molt gustosa, una mica llardosa, i d’alt interès comercial. Es troba ocasionalment als mercats i es comercialitza fresc, salat, fumat o en conserves.
És de l’ordre Perciformes i familia Scombridae.
Boca molt gran, mandíbula superior a l’alçada o bé sobrepassant la vora posterior de l’ull. Sense dents a la cara superior de la llengua. Aletes dorsals juntes, la primera molt llarga i de perfil recte o còncau. Cos cobert d’escates molt petites, excepte a la zona del cap i aleta pectoral, on són molt ben desenvolupades. Color blau brillant al dors, amb 5 a 11 ratlles fosques, lleugerament oblíqües. Part inferior dels costats i ventre de color argentat.
Llargada normalment entre 25 i 65 cm, talla màxima 90 cm, i pot pesar fins a 10 kg. No està regulada la talla mínima legal.
Espècie epipelàgica, sobretot a aigües costaneres, fins als 200 m de fondària. Peix migrador, formant sovint moles prop de la superfície o bé nedant en parelles. A les nostres aigües, es reprodueix de maig a juliol. Els ous són pelàgics i estan recoberts per una càpsula de fibres. És un gran depredador de peixos com sorells, sardines, verats i Ilisses.
Es troba a tota la Mediterrània, incloent el mar Negre. Es troba també a les dues ribes de l’Atlàntic, en aigües temperades i tropicals. A l’est, de Sud-àfrica a Escandinàvia, i a l’oest, del nord de l’Argentina a Massachussetts (EUA).
Forma part de la pesca semiindustrial, artesanal i esportiva. Antigament, es pescaven mitjançant almadraves quan passaven prop de la costa en les seves migracions. Actualment, passen més lluny de la costa, i es capturen amb arts d’encerclament, tresmall, línies de mà, curricà, teranyina i palangre.