L’àpat dedicat al peix de temporada s’ha adreçat a comunicadors i divulgadors de l’àmbit gastronòmic i ambiental i ha comptat amb la col·laboració de l’Escola d’Hostaleria de Castelldefels, la Confraria de pescadors de Vilanova i la Geltrú i la D.O. Penedès.
Parc a taula | Castelldefels | 08/11/2018.
Aquest ha estat el primer dinar del cicle d’àpats del Parc a taula. Amb un aforament limitat a 40 persones, hi han assistit periodistes i bloggers del món de la gastronomia com són Baco y Boca, femcuinetes.cat, Cuinetes Carme, Chup chup chup, el Diari El Llobregat, Stock de ràdio de la Xarxa de Comunicació Local, Mireia Casamada, Inspira Gastronomia, El Punt Avui, Fira Àpat, Boca Ràdio, La Voz de Castelldefels i La Torre de Barcelona.
La Confraria de Pescadors de Vilanova ha proposat i aportat tres espècies de peix: la mòllera de fang, la sírvia i el moll de roca. Són relativament fàcils de trobar a les peixateries encara que no molt reconegudes pel públic. I tot i que són espècies en alça en el sector de l’alta restauració, el seu preu encara és econòmic. Però més enllà del seu valor nutricional i culinari, que el tenen, són interessants perquè es pesquen només determinats mesos de l’any, cosa que permet diversificar el consum i restar pressió a altres peixos més demandats. El consum de peix de temporada, en general, permet que les espècies tinguin més temps per recuperar-se i un ús de les arts de pesca més sostenibles, com són les nanses, l’encerclament, el palangre o el tresmall.
Els alumnes de l’Escola d’Hostaleria de Castelldefels han concretat la seva proposta culinària en sis plats: Romesquet de mòllera de fang amb musclos, mòllera de fang amb humus, espinacs alls tendres i coca de milfulles, tros de sírvia fumada amb alvocat i all verd, ceviche de sírvia amb maduixetes i groselles, arròs cremós de moll de roca i, per últim, moll de roca amb compota de tomàquet i noddles de sípia. I de postre, Babà al rom amb crema i fruits vermells, en homenatge a l’origen italià del Parc a taula. Tots els plats han estat cuinats, presentats i servits pels propis alumnes.
La D.O Penedès, per la seva banda, ha fet una proposta de maridatge de 7 vins del Celler Credo, Can Ràfols dels Caus i el Celler de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges. Que també han estat presentats pels seus enòlegs.
L’àpat ha tingut un caràcter divulgatiu i en el seu transcurs, entre plat i plat, s’hi han fet breus presentacions. El responsable del Parc a taula a la Diputació de Barcelona, Xavier Roget, ha explicat el programa, el President de la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú, Jaume Carnicer, ha explicat les tres espècies de peix i com les pesquen, la responsable del Centre d’Estudis del Mar, Flora Portas, a presentat l’Espai Marí Costes del Garraf, el Director dels parcs del Garraf i Olèrdola, Santi Llacuna, ha donat a conèixer aquest territori, i el Vicepresident de la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural, Jose García, ha parlat del valor ambiental del programa Parc a taula.
La benvinguda a l’àpat ha estat a càrrec de la Regidora-delegada de Comerç, Turisme, Hostaleria i Habitatge de l’Ajuntament de Castelldefels, Ana Quesada, i la cloenda del Diputat adjunt d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, l’il·lm. Sr. Jesús Calderer Palau.
Els Parc a taula, amb l’organització d’aquests àpats, també vol afavorir sinergies entre les empreses que hi col·laboren. Així, els alumnes de l’Escola d’Hoteleria de Castelldefels, prèviament a aquest dinar, van visitar la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú per conèixer millor l’ofici i les arts de pesca i complementar així la seva formació culinària més enllà de l’aula i els fogons. I està previst que els mateixos alumnes participin d’un tast de vins de la D.O. Penedès amb el prestigiós enòleg Xavier Barba.